Перейти до основного вмісту

Звіт за третій квартал 2022 року

10.07.2022

Держспецзв'язку постійно фіксує зростання кількості кіберінцидентів та кібератак на державні інформаційні ресурси та обʼєкти критичної інформаційної інфраструктури.


Від початку війни тренд на зростання кількості кібератак зберігається. Так, у III кварталі 2022 за допомогою засобів Системи виявлення вразливостей і реагування на кіберінциденти та кібератаки було опрацьовано 24 млрд подій. Кількість зареєстрованих та опрацьованих кіберінцидентів зросла – від 64 до 115.

Основною метою хакерів є кібершпіонаж, порушення доступності державних інформаційних сервісів та навіть знищення інформаційних систем за допомогою програмвайперів. У ІІІ кварталі 2022 року ми зафіксували істотне зростання активності хакерських груп щодо розповсюдження шкідливого програмного забезпечення, серед якого є як програми, що викрадають дані, так і ті, які спрямовані на знищення даних. Порівняно зі статистичними даними за ІІ квартал 2022 року, кількість подій ІБ з високим рівнем критичності зросла у 3,8 разів. Відповідно, кількість зареєстрованих кіберінцидентів з високим рівнем критичності зросла на 128%.

Порівняно з І та ІІ кварталами, у ІІІ кварталі 2022 року кількість критичних подій ІБ, джерелом яких є IP-адреси росії, зросла у 35 разів. Також, порівняно з ІІ кварталом 2022 року, майже вдвічі зросла кількість детектованих подій ІБ, пов’язаних із активним скануванням, джерелом яких є IP-адреси росії. Саме з цих IP здійснювали кібератаки на українські інформаційні ресурси, розповсюджували фейкову інформацію, що стосується дискредитації державних органів під час російсько-української війни. Наразі найбільша кількість критичних подій ІБ повʼязана з IP-адресами зі США. Проте автоматично визначена геолокація IP-адрес джерел необов’язково означає атрибуцію кібератак до ідентифікованого місцерозташування.

Втім, за атрибуцією абсолютна більшість кіберінцидентів повʼязана з хакерськими угрупуваннями, що фінансуються урядом рф. Зокрема, це UAC-0010 (Gamaredon) та інші. У ІІІ кварталі 2022 року основною мішенню хакерів із російської федерації були фінансовий та комерційний сектори, а також українські державні та місцеві органи влади. Найбільшу частку подій інформаційної безпеки можна повʼязати з APT-угрупуваннями та хактивістами.

Завантажити звіт в pdf.

Зображення до статті

За темою «Про нас»

26.06.2024

ДЦКЗ Держспецзв’язку запустив нові послуги захисту державних органів від DDoS-атак

14.02.2024

Державний центр кіберзахисту збільшує технічні спроможності Національного центру резервування державних інформаційних ресурсів

18.03.2023

Державний центр кіберзахисту посилює можливості аналізу загроз завдяки допомозі партнерів

21.05.2022

Звіт за перший квартал 2022 року

01.03.2022

Державний центр кіберзахисту Держспецзв’язку функціонує в режимі воєнного стану.

Більше новин